Programma

11:00 uur 17:00 uur Maak Geschiedenis

Raak de geschiedenis aan en help mee onze collectie toegankelijker te maken. Er zijn vele schatten verborgen in de Groninger Archieven, maar voor velen niet gemakkelijk vindbaar. Daar willen we stukje bij beetje verandering in brengen. Maak op de Dag van de Groninger Geschiedenis kennis met de mogelijkheden. 

De Groninger Archieven presenteren vanaf 2017 nieuwe publieksprojecten onder de naam Maak Geschiedenis. Iedereen kan meedoen. Deelnemers leren niet alleen over de thema’s waaraan ze werken, maar vergaren zelf ook kennis en voegen die toe aan het aanbod van de Groninger Archieven.

Voor alle Maak Geschiedenis projecten wordt door de deelnemers thuis gewerkt, maar ook zo nu en dan in de Groninger Archieven. Er worden gegevens ingevoerd, oud handschrift wordt leesbaar gemaakt, oude kaarten worden vergeleken met moderne kaarten en er wordt gespeurd naar nieuwe informatie. De resultaten worden gepresenteerd op websites als allegroningers.nl en beeldbankgroningen.nl. Rondom de projecten worden activiteiten in het gebouw van de Groninger Archieven georganiseerd zoals lezingen, workshops en tentoonstellingen.

In 2017 werken we aan het project Zet Groningen op de kaart, waarin kaarten worden gegeorefereerd (oude kaarten worden op hedendaagse kaarten gelegd) en Kerstvloed 1717, waarin oude documenten rondom deze watersnoodramp worden onderzocht en getranscribeerd (oud schrift leesbaar gemaakt). In het najaar starten we met een nieuw Maak Geschiedenis project; de Slag bij Heiligerlee, waar we ook ‘nieuw materiaal’ boven tafel proberen te krijgen en stukken gaan transcriberen.

Wilt u meedoen? Op de Dag van de Groninger Geschiedenis kunt u zich laten informeren over Maak Geschiedenis en zelfs gelijk aan de slag gaan. Wij laten u zien hoe we aan de verschillende projecten werken.

Mapathon - Maak Geschiedenis: Zet Groningen op de kaart, foto Marij Kloosterhof Mapathon - Maak Geschiedenis: Zet Groningen op de kaart, foto Marij Kloosterhof

Terug naar het programma