Programma

14:30 uur 15:30 uur Lezingen genomineerden Scriptieprijs Groninger Geschiedenis

Student, 1956. Foto Folkers, Groninger Archieven (1785_652) Student, 1956. Foto Folkers, Groninger Archieven (1785_652)

Nu steeds meer studenten het plezier van het werken met originele stukken ontdekken en het spannend vinden om te speuren in archieven, willen de Groninger Archieven hen ook meer betrekken bij het onderzoek naar de regionale geschiedenis en hen laten zien dat geschiedenis van de eigen omgeving ook een belangrijk onderzoeksthema kan zijn. Daarom organiseren de Groninger Archieven en het Huis van de Groninger Cultuur voor het tweede jaar de Scriptieprijs Groninger Geschiedenis. 

De scripties behandelen een onderwerp uit de geschiedenis van stad en/of provincie Groningen en worden beoordeeld op hoe aantrekkelijk de benadering en uitwerking van het onderwerp voor een breder publiek is. Ook kijkt de jury naar verantwoord, origineel en aansprekend gebruik van archiefbronnen. Verder is van belang dat de scriptie goed te lezen is zonder veel voorkennis. ‚ÄčDe jury van de scriptieprijs Groninger Geschiedenis 2017 bestaat uit:

  • Douwe van der Bijl, bibliothecaris Groninger Forum
  • Jona van Keulen, hoofd Publieksactiviteiten van de Groninger Archieven
  • Pieter Sijpersma, oud-hoofdredacteur Dagblad van het Noorden
  • Jan Willem Veluwenkamp, historicus

Kom en stem mee voor publieksprijs
Benieuwd naar de scripties? De vier genomineerden zijn bekend. Lees de genomineerde scripties op de website van de Groninger Archieven. Op de Dag van de Groninger Geschiedenis kunt u kennismaken met de studenten tijdens de presentatie van hun verhaal en onderzoek en ter plekke een stem uitbrengen voor de publieksprijs.

Prijsuitreiking
De prijsuitreiking van de juryprijs en de publieksprijs vindt plaats op het podium in de centrale hal van Cascadeplein 4 om 16.00 uur.

Terug naar het programma