Programma

12:00 uur 15:30 uur Archiefdetectives

Ondergelopen spoorweg Veendam-Zuidbroek in Tussenklappenpolder 31 oktober 1998 Ondergelopen spoorweg Veendam-Zuidbroek in Tussenklappenpolder 31 oktober 1998

Het verloop van een archiefonderzoek verloopt niet altijd volgens plan. Het soms grillige pad dat een onderzoeker moet bewandelen kenmerkt zich door tegenvallers en onvervulde verwachtingen, maar ook door onverwachte mazzeltjes. Deze gelukjes kunnen nieuw licht op een zaak werpen of een onderzoek zelfs een totaal andere wending geven en het beginpunt markeren van een nieuwe onderzoeksrichting. Als echte detectives bijten onze sprekers zich vast in een zaak en laten niet meer los tot ze een vraagstuk hebben opgelost. Deze geharde archiefonderzoekers vertellen over hun onderzoeksopzet, hun ervaringen - waar loop je tegen aan, waar moet je op letten - , de toegankelijkheid van het materiaal, het verloop van het onderzoek, de teleurstellingen, maar dus ook over de gelukstreffers. Wij hopen dat u als toehoorder hierin inspiratie vindt om zelf een zoektocht te beginnen of misschien zelfs nieuwe aanknopingspunten vindt voor uw lopend onderzoek.

Op de Dag van de Groninger Geschiedenis spreken vijf archiefdetectives om u de fijne kneepjes van het vak te leren. Of u nu beginner of gevorderde bent, u steekt altijd iets op bij de volgende presentaties. En uiteraard is er ruime gelegenheid voor het stellen van vragen.

Programma

Terug naar het programma