Programma

11:00 uur 17:00 uur Activiteit - De Chevrolet Capitol

De Chevrolet Capitol is de eerste vrachtwagen die door het voormalige Transportbedrijf Jonker uit Veendam in 1927 werd gekocht. De wagen werd aanvankelijk alleen voor het transport van antraciet gebruikt, maar later ook ingezet voor het transport van allerhande goederen.

Vermoedelijk kreeg de truck de naam Pelikaan naar aanleiding van de spectaculaire vlucht van het KLM-toestel de Pelikaan in 1933. Feit is dat geen enkele wagen daarna van Jonker Transport een bijnaam heeft gekregen.

De oorspronkelijke truck werd in 1943 verkocht. Ruim veertig jaar later kocht de kleinzoon van de oprichter van het bedrijf een soortgelijk exemplaar en bracht dat in de originele staat van de Pelikaan. Enige jaren geleden werd de truck aan het Veenkoloniaal Museum Veendam geschonken en doet nu dienst als promotiewagen voor het museum.

De authentieke 'Pelikaan' rond 1936, met in het midden Johnny Jonker. Fotograaf onbekend, archief Jonker Transport Veendam BV De authentieke 'Pelikaan' rond 1936, met in het midden Johnny Jonker. Fotograaf onbekend, archief Jonker Transport Veendam BV

Chevrolet Capitol, foto Fred Ootjers Chevrolet Capitol, foto Fred Ootjers

Terug naar het programma