Programma

12:00 uur 16:00 uur Groninger Geschiedenis op pad: Stadswandelingen

Het slavernijverleden van Groningen, de achterkant van geluk

Uitsnede kaart van Haubois, plattegrond van stad Groningen met de werf van WIC, Haubois, Groninger Archieven (1536_1743) Uitsnede kaart van Haubois, plattegrond van stad Groningen met de werf van WIC, Haubois, Groninger Archieven (1536_1743)

Wellicht is het minder bekend, maar ook Groningen kent een slavernijverleden. De in 1622 opgerichte Groningse Kamer Stad en Lande van de West-Indische Compagnie (WIC) was onder andere verantwoordelijk voor het vervoeren van en handelen in tot slaaf gemaakte Afrikaanse mensen. De afgelopen jaren is het Groningse slavernijverleden onderzocht en blootgelegd. De resultaten zijn terug te vinden in Sporen van het slavernijverleden in Groningen: Gids voor Stad en Ommelanden en op www.mappingslaverygroningen.nl.

Tijdens de stadswandeling komen diverse (bekende) plaatsen en personen en hun connectie tot het slavernijverleden van Groningen aan de orde. Onder andere de Rijksuniversiteit Groningen, het Calmershuis (woonhuis Thomas van Seeratt, kapitein in dienst van de WIC, die zich voornamelijk richtte op de handel in slaven en goud), de Werfstraat (werf van de WIC) en het abolitionisme (het streven om slavernij af te schaffen) in Groningen passeren de revue.

Anne van Lieshout (13.00 uur en 15.15 uur), masterstudent Geschiedenis Vandaag aan de Rijksuniversiteit Groningen, en historicus Simon Peschar (12.00 uur en 14.15 uur) lopen twee verschillende sporen door het slavernijverleden in Groningen.

De RuG van Groningen

Studenten op trap van Academiegebouw RUG Broerstraat, Persfotobureau D. van der Veen, Groninger Archieven (1785_8465) Studenten op trap van Academiegebouw RUG Broerstraat, Persfotobureau D. van der Veen, Groninger Archieven (1785_8465)

Al eeuwen speelt de Rijksuniversiteit met al haar studenten en gebouwen een heel belangrijke rol in de Groninger samenleving. Tijdens de wandeling komen bekende en onbekende facetten van het academische verleden aan bod en er is aandacht voor het studentenverleden van de stad.

Jelle de Jong Pen, masterstudent Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen, begeleidt deze wandeling om 12.00 uur en om 14.15 uur. 

We nemen er nog eentje

De heer W.J. Pots in café Sluiszicht, Eeldersingel Groningen, Persfotobureau D. van der Veen, Groninger Archieven (1785_8578) De heer W.J. Pots in café Sluiszicht, Eeldersingel Groningen, Persfotobureau D. van der Veen, Groninger Archieven (1785_8578)

Tabaksfabriek Niemeijer aan de Paterswoldseweg is natuurlijk de grootste producent van genotsmiddelen in de buurt. Toch slaan we de tabak én de koffie en thee over om in te zoomen op de alcoholische versnaperingen. De stad Groningen staat nog altijd bekend om zijn vele cafés; vroeger waren het er bepaald niet minder. In de tijd dat de stad nog een knooppunt van vaarwegen was, vond men in de buurt van havens en sluizen dan ook vele kroegen. 

Onder leiding van Michael Hermse, collectiebeheerder Nieuwe Media Beeld en Geluid bij de Groninger Archieven, wordt rond de Westerhaven, aan de hand van oude foto’s, stil gestaan bij diverse locaties, waar het een komen en gaan was van schippers en andere passanten en waar de drank rijkelijk vloeide. Deze wandelingen starten om 13.00 uur en om 15.15 uur. 

Voor deze activiteiten dient u van tevoren kaarten te reserveren.

Terug naar het programma