Programma

12:00 uur 17:00 uur Groninger Geschiedenis op pad: Rondvaarten

Directievaartuig de Emma, Noordelijk Scheepvaartmuseum, foto Antrude Oudman Directievaartuig de Emma, Noordelijk Scheepvaartmuseum, foto Antrude Oudman

Op de Dag van de Groninger Geschiedenis wordt met drie schepen gevaren. Elk schip heeft zijn eigen gids die vanuit zijn eigen expertise vertelt over de Groninger geschiedenis aan de hand van wat er onderweg te zien is. De schepen die hiervoor gebruikt gaan worden zijn de ZK31, de Emma en de Beppe Baukje. De ZK4 ligt aangemeerd in de Zuiderhaven voor bezichtiging. Deze werd gebouwd als beurtschip, maar werd na WOII, omdat hij overbodig werd, omgebouwd tot vissersschip.

De ZK31 is een kleine open houten garnalensloep die in de jaren dertig van de vorige eeuw gebruikt werd (in Zoutkamp).

Het directievaartuig de Emma werd in 1922 gebouwd op de Groninger scheepswerf Gideon in opdracht van de Provinciale Waterstaat.

De Beppe Baukje is een Gronings vrachtschip uit ongeveer 1920, een zogenaamde ‘platte bol’. Platte bollen werden oorspronkelijk gebruikt voor het vervoer van vracht (vooral turf en bieten) op kanalen en diepen in Noord-Nederland. 

Elk schip verzorgt drie rondvaarten, om 12.00u, 13.30u en 15.00u van ongeveer een half uur. Om 16.15u vertrekt de Emma voor haar vierde en laatste rondvaart. Op alle boten kunnen 12 mensen per keer meevaren.

Voor deze activiteit dient u van tevoren kaarten te reserveren.

Terug naar het programma