Programma

13:15 uur 14:00 uur Activiteit: Broescursus Schatgraven

Zilveren mesheft, deel van een zeventiende eeuwse bruidsuitzet. Gevonden in de buurt van Uithuizen. Foto Aldwin Wals Zilveren mesheft, deel van een zeventiende eeuwse bruidsuitzet. Gevonden in de buurt van Uithuizen. Foto Aldwin Wals

Op de Dag van de Groninger Geschiedenis verzorgen Aldwin Wals en Michiel Rooke samen een broescursus schatgraven. Aldwin gaat daarbij in op de praktijk van het werken met een metaaldetector, terwijl Michiel de regelgeving toelicht.

Aldwin heeft als hobby, zoeken van oude voorwerpen met de metaaldetector. Daarmee vond hij vorig jaar de goudschat van Loppersum die op de Dag van de Groninger Geschiedenis te zien is in de Schatkamer. Aldwin is een zeer ervaren detectorzoeker, die ook  assisteert bij opgravingen. Een groot deel van zijn vondsten staat op de www.portable-antiquities.nl. Zijn eerste tips bij schatzoeken: “Dat je volle batterijen hebt. En toestemming van de grondeigenaar.”

Michiel Rooke is sinds 2015 provinciaal archeoloog en was daarvoor jaren werkzaam bij het Noordelijk Archeologisch Depot te Nuis. Hij geldt als een archeoloog met een brede kennis van zaken. Bij de broescursus zal hij vooral ingaan op de regelgeving: mag je bijvoorbeeld ook graven, en zo ja hoe diep? Moet je vondsten melden? En waarom zijn vondstmeldingen van groot belang?

Terug naar het programma