Nieuwsbericht

25sep Studentenprogramma: Groningen is jouw stad toch ook?!

Studenten op trap van Academiegebouw RUG, Broerstraat, Groningen. Foto Persfotobureau D. van der Veen, Groninger Archieven (1785_8465) Studenten op trap van Academiegebouw RUG, Broerstraat, Groningen. Foto Persfotobureau D. van der Veen, Groninger Archieven (1785_8465)

Ik had me voorgenomen om elke dag om 09.00 uur in ‘de Harmo’ te zijn. Ik had het mezelf beloofd want ik moet nu toch echt eens aan dat ‘ene essay’(je kent ‘m wel) gaan beginnen. Elke dag rijd ik trouw rond 09.00 uur door de binnenstad richting de ‘Oude kijk in ’t Jat’ . Ik had me vanochtend, net als gisteren en eergisteren trouwens, voorgenomen om een half uurtje eerder op te staan zodat ik rustig thuis kon ontbijten en een kopje koffie kon drinken. ‘Naja oké,  09.30 een kopje koffie uit de automaat en een ontbijtje uit de C-bar boven omdat het me weer niet lukte om mijn goede voornemen  te verwezenlijken. Maar ik ben er wel mooi. Tijdens de vroege tocht naar het Harmoniegebouw passeer ik altijd die ene kade, dat ene gebouw, dat ene kruispunt, die ene altijd chagrijnige winkelier maar ook de altijd blije visboer. Bij deze laatste vraag ik me inderdaad net als velen van jullie waarschijnlijk af; waarom ben jij zo vroeg al op want wie wil er nou vis eten om 09.00uur ‘s ochtends, maar ach.  Wanneer je naar je college fietst of naar je werk, passeer je hoogstwaarschijnlijk tal van gebouwen en plekken met ieder hun eigen geschiedenis en hiermee hun eigen verhaal. Want waar geschiedenis is, zijn verhalen te vertellen. Deze verhalen gaan soms schuil achter gesloten deuren maar in de meeste gevallen liggen ze gewoon voor het oprapen, op de stoep voor je of in het gebouw achter je.

De Dag van de Groninger Geschiedenis biedt ook jou als student de mogelijkheid om meer over Groningen te weten te komen. Je zult Groningen nooit meer op dezelfde manier bekijken wanneer je dat ene gebouw, dat ene kruispunt, die ene altijd chagrijnige winkelier, maar ook de altijd blije visboer passeert op weg naar college of naar een zelfgedwongen studeersessie waar je al te laat voor bent.                                   

Voor studenten hebben we een selectie gemaakt uit het programma: 

11.00- 17.00 De schatkamer – Zeven Groninger muntschatten

11.45 Lezingen genomineerde scriptieprijs

13.15 Geluk in volksverhalen, lezing Theo Meder

13.30 Archiefdetective, Eppo van Koldam

13.30 Groningen als Fietsstad. Fietstocht door het centrum van Groningen onder leiding van historicus,student, en tevens scriptieprijswinnaar van 2016 Björn Quanjer

14.00 We nemen er nog eentje. Stadswandeling door het Westerhavengebied over bier en bierbrouwen in Groningen door de eeuwen heen. Onder leiding van Geschiedenis studente Eliza Smidt en collectiebeheerder Nieuwe Media Beeld en Geluid bij de Groninger Archieven Michael Hermse.

14.30 Lezingen genomineerde scriptieprijs

15.15 Het slavernijverleden van Groningen. Stadswandeling onder leiding van historica en oud-student geschiedenis aan de RUG Anne van Lieshout

16.00 Uitreiking scriptieprijs

17.00 Grote Geschiedenis pubquiz met een prijs van 100 euro voor de winnaar!

Dit is slechts een selectie waarvan wij denken dat die interessant is voor studenten, maar je bent natuurlijk van harte welkom voor de hele dag.

Terug naar nieuwsoverzicht