Programma

16:15 uur 16:25 uur Uitreiking Scriptieprijs Groninger Geschiedenis

Nu steeds meer studenten het plezier van het werken met originele stukken ontdekken en het spannend vinden om te speuren in archieven, willen de Groninger Archieven hen ook meer betrekken bij het onderzoek naar de regionale geschiedenis en hen laten zien dat geschiedenis van de eigen omgeving ook een belangrijk onderzoeksthema kan zijn. Daarom organiseren de Groninger Archieven en het Huis van de Groninger Cultuur dit jaar voor het eerst de wedstrijd voor de Scriptieprijs Groninger Geschiedenis. Daarbij werken zij samen met de vereniging van geschiedenisstudenten Ubbo Emmius.

Genomineerden en juryprijs
Deze scriptiewedstrijd biedt een platform aan jonge onderzoekers. Alle studenten die de afgelopen twee jaar een scriptie over de geschiedenis van Groningen met goed gevolg hebben afgerond kunnen meedoen. De belangrijkste eis is dat deze scriptie is gebaseerd op eigen onderzoek in archiefbronnen. De jury beoordeelt alle inzendingen en stelt een shortlist op van vier genomineerden. Op vrijdag 30 september maakt de jury de vier genomineerden bekend. Deze jonge onderzoekers krijgen aandacht op de website van de Groninger Archieven. Op basis van de ingezonden scripties van de vier genomineerden bepaalt de jury de winnaar van de juryprijs.

Kom en stem mee voor publieksprijs
Iedereen kan straks op de website van de Groninger Archieven lezen wie de genomineerden zijn en wat hun kijk op een onderwerp uit het verleden van onze regio is. Nader kennismaken? Kom dan op de Dag zelf naar de presentaties die de genomineerden verzorgen en stem mee voor de publieksprijs. Er zijn twee presentatieronden aan boord van de Anda, bij de sluis bij de Zuiderhaven. De publieksprijs gaat naar de onderzoeker die de meeste stemmen van de aanwezigen krijgt.

Prijsuitreiking
Op de Dag van de Groninger Geschiedenis, voorafgaand aan de Grote Groninger Geschiedenisquiz, vindt zowel de uitreiking van de juryprijs als die van de publieksprijs plaats.

Student Jelle de Jong Pen, mede-organisator Scriptieprijs, bij de sluis bij de Zuiderhaven. Foto Harry Perton Student Jelle de Jong Pen, mede-organisator Scriptieprijs, bij de sluis bij de Zuiderhaven. Foto Harry Perton

Terug naar het programma