Programma

12:00 uur 12:50 uur Presentatie Jeroen Hillenga en Marianne Kruijswijk - Ruzie over een gemeentelijke herindeling in 1826 en armenzorg in 1849. Wat vindt u?

De Groninger Archieven hebben vijf archiefdetectives bereid gevonden om u de fijne kneepjes van het vak te leren. Geïnteresseerd in onderzoek naar historische grenzen? Of u nu beginner of gevorderde bent, u steekt altijd wel iets op.

Kaart: Provincie Groningen Gemeente Kantens, J. Kuyper, 1867, Uitgever: Hugo Suringar. Litho: GrA (817-866.21) Kaart: Provincie Groningen Gemeente Kantens, J. Kuyper, 1867, Uitgever: Hugo Suringar. Litho: GrA (817-866.21)

Grensconflicten tussen gemeenten waren er in overvloed. Ze gingen (uiteraard) meestal over geld. In de armenzorg was het altijd de vraag waar iemand geboren was, want die gemeente moest betalen voor het onderhoud. Daar zaten de gemeenten niet op te wachten. Soms stuurden gemeenten de pauper snel de gemeentegrens over om van het gezeur af te zijn. Dat leverde natuurlijk een hoop ruzie op. Hoor meer over zo’n kwestie uit 1849. 

In 1826 maakt de gemeente Usquert aanspraak op een tweetal buurtschappen die ten onrechte bij de gemeente Kantens zouden zijn ingedeeld. Uiteraard denkt de gemeente Kantens daar heel anders over. De argumenten vliegen over en weer. Wie trekt er aan het langste eind?

In deze lezing vertellen Jeroen Hillenga en Marianne Kruijswijk verhalen over dit soort conflicten. Het publiek mag bepalen wat de beslissing (had) moet(en) zijn. Dit is uw kans om de geschiedenis terug te draaien!

Jeroen Hillenga is streekarchivaris van het Streekarchivariaat Noordoost-Groningen. Marianne Kruijswijk is coördinator van het Cultuurhistorisch Centrum Oldambt.

Terug naar het programma

Presentatie Albert Beuse - Digitaal onderzoek in kadastrale archieven

Presentatie Albert Beuse - Digitaal onderzoek in kadastrale archieven

Presentatie Jan Emmelkamp - Boerderijen en grondbezit in Delfzijl

Presentatie Jan Emmelkamp - Boerderijen en grondbezit in Delfzijl

Presentatie Ruut Wegman – HISGIS onmisbaar voor historisch onderzoek

Presentatie Ruut Wegman – HISGIS onmisbaar voor historisch onderzoek