Programma

11:00 uur 17:00 uur Mobiel erfgoed - oude Groninger brandweerwagens

Studebaker, een ‘nevelspuit’ Studebaker, een ‘nevelspuit’

Minister Bussemaker heeft onlangs ruim € 900.000,- beschikbaar gesteld om het mobiel erfgoed voor een groter publiek toegankelijker te maken. Het idee is dat onze ‘toonbeelden van mobiel erfgoed’ een plekje krijgen in een virtueel museum waar iedereen de historische vliegtuigen, auto’s, schepen, treinen en fietsen kan bewonderen. Een aantal fraaie voorbeelden van mobiel erfgoed is te bewonderen op de Dag van de Groninger Geschiedenis: oude Groninger brandweerwagens, afkomstig uit een tweetal collecties:

De Stichting Historische Brandweer Vrienden en Voertuigen Hoogezand-Sappemeer (SHBVV) werd in 2009 door een aantal oud-brandweerlieden van het plaatselijke korps opgericht. Maar het begon allemaal 3 jaar eerder met de restauratie van een Ford F 350 die als bedrijfsbrandweerwagen dienst had gedaan bij de Karton- en Papierfabriek, voorheen W.A. Scholten te Sappemeer. Naast dit voertuig is ook een De Soto te zien die in 1959 bij Van Bergen in Heiligerlee werd gebouwd voor de brandweer van Ten Boer en na 1985 in dienst trad bij houthandel Reinders in Ten Post.

De in 2002 opgerichte Stichting Oud Brandweermateriaal Winschoten, gevestigd in de oude brandweerkazerne van de molenstad zal acte de présence geven met een brandweerwagen uit 1965, door Van Bergen/Heiligerlee gebouwd op een onderstel van een Daf A1600 (‘Kikker’), die later nog deel uitmaakte van de bedrijfsbrandweer van papierfabriek – eerder strokartonfabriek - Kappa De Kroon in Oude Pekela. Ook de Austin ladderwagen (‘Oome Dirk’) uit 1962 en de Studebaker, een ‘nevelspuit’ zijn met recht blikvangers te noemen. Met de laatste kon een mist van water gecreëerd worden die een brand sneller en beter kon blussen; een echte noviteit in 1954.

Met een Magirus Deutz zal een spuitdemonstratie worden gegeven bij het Noord-Willemskanaal, naast de Eelderbrug z.z., vlakbij de Zuiderhaven. 

Austin ladderwagen (‘Oome Dirk’) uit 1962 Austin ladderwagen (‘Oome Dirk’) uit 1962

Terug naar het programma