Programma

14:00 uur 15:00 uur Lezingen genomineerden Scriptieprijs Groninger Geschiedenis

Nu steeds meer studenten het plezier van het werken met originele stukken ontdekken en het spannend vinden om te speuren in archieven, willen de Groninger Archieven hen ook meer betrekken bij het onderzoek naar de regionale geschiedenis en hen laten zien dat geschiedenis van de eigen omgeving ook een belangrijk onderzoeksthema kan zijn. Daarom organiseren de Groninger Archieven en het Huis van de Groninger Cultuur dit jaar voor het eerst de wedstrijd voor de Scriptieprijs Groninger Geschiedenis. Daarbij werken zij samen met de vereniging van geschiedenisstudenten Ubbo Emmius.

Deze scriptiewedstrijd biedt een platform aan jonge onderzoekers. Alle studenten die de afgelopen twee jaar een scriptie over de geschiedenis van Groningen met goed gevolg hebben afgerond kunnen meedoen. De belangrijkste eis is dat deze scriptie is gebaseerd op eigen onderzoek in archiefbronnen. De jury beoordeelt alle inzendingen en stelt een shortlist op van vier genomineerden. Op vrijdag 30 september maakt de jury de vier genomineerden bekend. Op basis van de ingezonden scripties van de vier genomineerden bepaalt de jury de winnaar van de juryprijs.

Kom en stem mee voor publieksprijs
Iedereen kan straks op de website van de Groninger Archieven lezen wie de genomineerden zijn en wat hun kijk op een onderwerp uit het verleden van onze regio is. Nader kennismaken? Kom dan op de Dag zelf naar de presentaties die de genomineerden verzorgen en stem mee voor de publieksprijs. Er zijn twee presentatieronden en de publieksprijs gaat naar de onderzoeker die de meeste stemmen van de aanwezigen krijgt.

Prijsuitreiking
De prijsuitreiking van de juryprijs en de publieksprijs vindt plaats op het podium in de centrale hal van Cascadeplein 4 om 16.00 uur.

De lezingen vinden plaats op de Anda, foto: Harma Rozema-Woldhuis De lezingen vinden plaats op de Anda, foto: Harma Rozema-Woldhuis

Terug naar het programma