Programma

15:30 uur 16:00 uur Lezing Wicher Kerkmeijer - Een historisch museum in Groningen

Wicher Kerkmeijer Wicher Kerkmeijer

De stad Groningen heeft op dit moment vijf musea. Er is echter geen algemeen stadshistorisch museum. De huidige musea vertellen weliswaar allemaal iets over het verleden van Groningen, maar het blijft vaak bij het tonen van een beperkt onderwerp. Een bredere museale opstelling over de algemene geschiedenis van Stad en Ommeland is in Groningen niet te vinden.

Over een aantal jaren wil het Noordelijk Scheepvaartmuseum in Groningen een nieuw spectaculair museum realiseren: een historisch museum, waar de geschiedenis van de stad Groningen in relatie tot de Ommelanden wordt getoond. Het nieuwe museum krijgt een plek in de panden van het Scheepvaartmuseum in de Brugstraat.

Het verhaal van Groningen wordt gevat in thema’s die telkens worden geïntroduceerd door één van de historische bewoners van de museumpanden. Regelmatig zullen nieuwe onderwerpen worden getoond; ‘human interest’ gecombineerd met de highlights van de Groninger geschiedenis.

Het nieuwe museum is een initiatief van het Noordelijk Scheepvaartmuseum in samenwerking met het Groninger Museum en de Groninger Archieven en in overleg met andere erfgoedinstellingen in de Stad en in de regio. Het ontwikkelen van het nieuwe museum is een spannende uitdaging voor alle betrokkenen en zal een aantal jaren in beslag nemen.

Wicher Kerkmeijer, adjunct-directeur en conservator van het Noordelijk Scheepvaarmuseum, licht in zijn lezing een tipje van de sluier op van de plannen voor dit nieuwe museum.

Terug naar het programma